Kyllingelår på grøntsagsbund: møre og saftige kyllingelår, lækre grøntsager fulde af smag – og ikke mindst den delikate sauce, der af sig selv dannes i bunden af fadet og bliver som en blanding af den bedste grøntsagsfond og den bedste kyllingefond tilsmagt med dagens valgte krydderier
Kyllingelår på grøntsagsbund i ovn – med varianter
Man kan altid vælge at lade sig inspirere af en opskrift i højere grad end egentlig at følge den.I dette tilfælde er det så absolut meningen. Både krydringen og de anvendte grøntsager kan varieres gang på gang. Det er en god ret at lave, hvis du opdager, at du har grøntsager liggende, der snart skal bruges. Eller hvis du lige har været på svampejagt. Eller hvis du har køkkenhave og går en runde for at se, hvad der er klar til at blive spist. Eller…Næste gang ændrer jeg noget, afhængigt af årstid, mit lokale markeds udvalg, min lyst til krydderier osv. Men fremgangsmåden følger jeg! Min egen foretrukne variant er med Gochujang marinade, men her er der forskellige andre forslag. Pointen er, at du kan krydre/marinere kyllingerne præcist, som du foretrækker. Resultatet vil være møre og saftige kyllingelår, lækre grøntsager fulde af smag – og ikke mindst den delikate sauce, der af sig selv dannes i bunden af fadet og bliver som en blanding af den bedste grøntsagsfond og den bedste kyllingefond tilsmagt med dagens valgte krydderier.
Udstyr
- 1 Stort ovnfast fad Gerne med låg
Ingredienser
Kyllingen
- 4-6 stk kvarte kyllinger (over- og underlår)
Grøntsagerne, som jeg brugte
- 1,5 kg kartofler
- 2 stk porrer
- 3 stk gulerødder
- 3 stk tomater
- 1 stk peberfrugt
- Friskkværnet peber
- 20 g salt 0,8 % af grøntsagernes samlede vægt
Gochujang marinade
- 2 spsk olie
- 2 spsk koreansk chili pasta, Gochujang
- 1 tsk rød chilipulver eller cayennepeber
- 2 spsk soya
- 1½ spsk sukker
- 1 stykke fintrevet ingefær (ca. 2 cm)
- 3 fed knust hvidløg ELLER – i stedet for frisk ingefær og hvidløg
- 3 spsk hvidløgs/ingefærpasta kan købes i “eksotiske” butikker
- 1½ tsk salt
Garam Masala/karry marinade
- 2 dl yoghurt naturel
- ½ dl friskhakket koriander kan undlades eller erstattes af persille
- 3 spsk olie
- 1½ spsk garam masala krydderiblanding eller god karryblanding
- 1½ tsk salt
- 2 fed knust hvidløg
Citronmarinade
- 3 spsk olie
- 3 spsk citronsaft
- 3 spsk soya
- 2 spsk balsamico eddike
- 3 spsk brun farin eller rørsukker
- 1 spsk engelsk sauce (Worchestershire sauce)
- 3 fed knust hvidløg
- 1½ tsk salt
- 1 tsk friskkværnet peber
BBQ marinade
- 3 spsk olie
- 2 dl ketchup
- 2 spsk sukker
- 2 spsk soya
- 1 spsk engelsk sauce (Worchestershire sauce)
- 2 fed knust hvidløg
- 2-4 spsk chilisauce, f. eks. Sriracha Bruger du Tabasco, skal mængden halveres
- 1 tsk friskkværnet peber
- 1 tsk salt
Urtemarinade
- 3-4 spsk finthakket persille, helst bredbladet
- 2 tsk finthakket frisk rosmarin
- 2 tsk finthakket frisk timian
- 2 tsk finthakket frisk salvie eller 1 tsk tørret
- 3 fed knust hvidløg
- 3 spsk olie
- 1 dl balsmico eddike eller hvidvinseddike
- 1½ tsk salt
- friskkværnet peber
Fremgangsmåde
Kyllingerne
- Gå kyllingelårene efter. Skær overflødigt fedt fra, fjern gumpen, fjern evt. rygben, hvis det følger med – og del de kvarte kyllinger i overlår og underlår. Det gør du supernemt ved at give leddet et ”knæk” og så skære igennem lige dér, hvor en smal hvid fedtstribe markerer, at to muskler mødes. Er du præcis med kniven kan du faktisk skære igennem her uden først at ”brække benet” på kyllingen.
- Rygben og lignende lægges i fryseren, indtil du har nok til en portion kyllingefond. Du kan gøre det samme med fedtet og så smelte det af – kyllingefedt smager godt i madlavning, f. eks. til bruning eller som base for en opbagt sauce.
- Bland din valgte marinade – ingredienserne skal bare røres sammen.
- Læg kyllingedelene i en plastpose af passende størrelse – jeg bruger en på 8 liter. Hæld marinaden over og massér posen, så marinaden fordeles. Stilles koldt, helst mindst en time og gerne længere. Du kan endda forberede kyllingen aftenen før.
Grøntsagerne
- Skræl kartofler og gulerødder og skær begge dele i forholdsvis store stykker.Skyl og rens porrerne (snit den øverste tredjedel på langs, så du kan skylle jord ud) – snit dem i strimler på 3-4 mmVask peberfrugten, fjern kernerne og snit den i strimler på 3-4 mmSkær tomaterne i tern
Tilberedningen
- Put alle grøntsager i et stort ovnfast fad – gerne et med låg. Drys med salt og peber og bland det hele godt.Fordel kyllingestykkerne og”restmarinaden” fra posen ovenpå grøntsagerne.Læg låg på eller dæk med alufolie og stil i en 200° varm ovn. De skal have i alt 1½ time. Efter 3 kvarter fjernes låget.Tages direkte ud af ovnen og er klar til servering.I de 1½ time, du skal vente, kan du rydde op i køkkenet, lave lektier med børnene, gå på Facebook eller se TV.
No Comments