Hvis du selv dyrker chilier i haven eller drivhuset, er der en god chance for, at du kan høste ret store mængder. Og de skal jo ikke gå til spilde, så du kan f. eks. lave en hjemmelavet chilisauce – eller en Habanero Hotsauce som her. Den har lang holdbarhed i køleskabet og endnu længere i fryseren.
Du kan lave i forskellige styrker til forskellige formål. Udgaven, jeg lavede, er meget (meget!) stærk, og jeg kommer til at bruge den som ingrediens i f. eks. marinader til kylling, som et pift i Thai-retter, som ingrediens i chilimayonnaise til pommes frites eller stegte kartofler osv. Jeg kommer ikke til “bare” at hælde den på tallerkenen. Det er den ikke velegnet til.
Jeg har ingen have, men til gengæld ligger der et hyggeligt marked lige omkring hjørnet fra Lausenheim. Der sælger de for tiden chilier til kr. 13,50 pr. 100 gram, både Habaneroer og mildere sorter. Der er med andre ord chilier for ca. en 20’er i denne portion, som jeg er sikker på, vil række til næste efterår, når der er sæson igen.
Chili er sundt. Det fremmer fordøjelsen, og det skulle desuden være godt for kærlighedslivet – anvendt på den rigtige måde.
Hjemmelavet Chilisauce | Habanero Hotsauce
Udstyr
- 1 blender
- handsker og evt. ansigtsmaske
- 1 gryde eller pande MED LÅG
Ingredienser
- 150 g habanero-chilier
- 150 g peberfrugt
- 5 fed hvidløg
- 50 ml olie
- 300 ml velsmagende eddike, f. eks. æbleeddike eller hvidvinseddike
- 50 g sukker
- 7 g salt (lidt over en strøgen teske)
- 1 tsk Atamon (kan undlades)
Fremgangsmåde
- Tag handsker på! Og undgå at berøre følsomme steder, f. eks. området omkring øjnene. Når du er færdig, bør du for en sikkerheds skyld vaske hænder – her er opvaskemiddel langt bedre end almindelig håndsæbe, da det fjerner eventuelle olier fra chilierne.
- Skyl og tør chilifrugterne. Bræk stilken af. Resten bruges.
- Skyl og tør peberfrugt. Fjern stilk, kerner og de hvide ribber, der sidder inde i peberfrugten.
- Snit chilier og peberfrugt. Det behøver ikke at være super-fint
- Pil hvidløgsfed og hak dem fint. Skal ikke blandes sammen med chili endnu
- Varm olien op til middel varme og tilsæt chili/peberfrugt. Læg låg på og lad det svitse 7-8 minutter. Rør rundt en gang imellem, men hold hovedet væk fra gryden, når du tager låget af.
- Tilsæt hvidløg og lad det svitse med et par minutter
- Tilsæt sukker, salt og eddike. Bring forsigtigt til kog under låg, skru ned og lad det simre i et kvarters tid.
- Tag panden/gryden af varmen og lad den køle af 15-30 minutter
- Tilsæt evt. atamon
- Hæld det hele i en blender og blend det meget grundigt.
- Hældes i rene beholdere. Har en holdbarhed på minimum 6 måneder i køleskabet
1 Kommentar
En helt igennem god og brugervenlig side, med skønne billeder og opskrifter der er lette at forstå.