Frokost Opskrifter Sous Vide Traditionel Dansk Mad

Hjemmelavet Leverpostej (med smag af bacon)

30. december 2021

Leverpostej er en af de danske klassikere, som man nemt kommer til at savne, når man bor i udlandet. Jeg har prøvet forskellige opskrifter gennem årene, og med inspiration fra utallige søgninger på nettet, har jeg samlet en slags “best of”, som efterhånden er blevet til denne opskrift. Jeg vil – helt ubeskedent – kalde den skudsikker. 
Følg opskriften, og du får et resultat, der kan skuffe det lokale supermarked eller slagter, når du holder op med at købe de færdiglavede leverpostejer.
Opskriften kan skaleres op og ned efter forgodtbefindende. Når jeg laver det, bruger jeg en hel svinelever, og den er ofte på ca. 1,5 kg. Så regulerer jeg bare resten derefter. Der er jo ingen grund til at lave en for lille portion.

Server eventuel leverpostejen med hjemmelavet pålægssky

Denne gennemprøvede opskrift på leverpostej vil give dig et resultat, som gør, at du næppe går tilbage til den færdigkøbte version.

Leverpostej – opskrift

1 kg svinelever

600 g spæk

150 g røget spæk (evt. bacon)

300 g kogte kartofler (eller endnu 300 gram spæk, kartoflerne er med for at fjerne noget fedt)

1 l mælk

30 g salt

14 g sukker eller flormelis

1-2 tsk friskkværnet peber

85 g hvedemel

100 g rå løg

Evt. 1 tsk allehånde

Fremgangsmåde

Skær leveren i skiver og udvand den i ca. 30 min. i koldt vand. Hæld vandet fra. Skær spækket i skiver, så det er forholdsvis tyndt (1-1½ cm). Giv det ½ time i varmt vand, ca. 90º. Jeg vakuumpakker det og bruger min sous vide til denne del, men det er på ingen måde nødvendigt. Tag spækket op af det varme vand og hæld vandet over leveren, som skal have 2-3 minutter heri. Lever, spæk, bacon, kartofler samt rå løg hakkes sammen i den ønskede grovhed. Brug kødhakkeren. Jeg kører det igennem kødhakkeren 3-4 gange, jeg kan godt lide den forholdsvist finthakket. Bruger du i stedet en foodprocessor, kan du gøre det i mindre portioner, da det ellers løber over og sviner.

Mælken varmes til ca. 50 grader Pisk levermassen med krydderierne, salt, sukker og mel, Tilsæt den varme mælk (lidt ad gangen, ellers kan det skille, til du har en fin homogen masse.

Kom dem i enten 335 grams eller 500 grams aluforme eller ovnfaste skåle, og bag dem ved 170 grader til kernetemperatur på 80-90 grader (ca. 1 time).

Man kan nemt fryse dem i rå tilstand, så man har altid friskbagt leverpostej ved hånden. Faktisk er det bedst at fryse dem rå, da de ellers kan blive grynede efter optøning.

Man varmebehandler spæk og lever som anført for at give en mere cremet leverpostej, som er nemmere at smøre ud, når den er afkølet. Massen er ret flydende inden bagning – det retter sig i ovnen.

Du synes måske også om

1 Kommentar

  • Reply Hjemmelavet pålægssky - Lausenheim 24. marts 2022 at 11:17

    […] Skyen er jo perfekt sammen med Hjemmelavet Rullepølse og måske også Hjemmelavet Leverpostej […]

  • Efterlad en kommentar