Sæsonen for friske asparges skal udnyttes fuldt ud! Denne opskrift på en nem og hurtig pastaret er bare en af mange muligheder for at nyde noget af “naturens slik”.
At sætte tænderne i friske grønne asparges, som ikke er overkogte, er simpelthen bare en fryd!
Pasta med grønne asparges og svampe
Grønne asparges er ren slik efter min mening. Samtidig er de en af de ting, der bebuder foråret og forsommeren. Sæsonen er i dag lidt længere end tidligere, da man også kan købe importerede asparges. Men kan du få de friskhøstede fra lokal dyrkning, er det at foretrække.De er nemme at tilberede – de skal ikke skrælles, bare skylles og have ganske kort tid i gryde eller på grill.Jeg brugte oksefond – vil du lave retten vegetarisk, undlader du bare det.Og skal den være vegansk, bruger du bare et vegansk alternativ til fløde, f. eks. Naturlis 'Cuisine på havre' eller Oatlys 'iMat Økologisk'. Der findes også veganske alternativer til parmesan
Ingredienser
- 500 g friske grønne asparges
- 3 dl fond/bouillon/vand
- 250 g svampe jeg brugte østershatte, brug de svampe, du kan skaffe
- 1 mellemstort løg
- 2 fed hvidløg
- 1-2 spsk olie gerne olivenolie
- ½ dl hvidvin eller 1 spsk hvidvinseddike
- 1 dl fløde piskefløde eller madlavningsfløde
- 200-250 g pasta jeg brugte linguine. Jeg vil også anbefale en bredere pasta, f. eks. tagliatelle
- salt og friskkværnet peber
- Rigeligt friskrevet parmesan
Fremgangsmåde
- Skyl aspargesene og knæk den nederste del af der, hvor den naturligt vil knække uden at bruge ret meget kraft
- De dele, der knækkes af, flækkes på langs og skæres i mindre stykker. Smid dem i en lille gryde sammen med 3 dl. vand eller bouillon, som ikke må være for salt eller "kemisk" i smagen. Jeg brugte lidt usaltet oksefond, jeg alligevel lige havde lavet.
- Kog "aspargesaffaldet" ved forholdsvis svag varme en times tid under låg. Dette laver en aspargesfond, som tilfører retten dybte og smag.Efter en times tid fiskes "aspargesaffaldet" op med en hulske og kasseres. Væsken bruger du til at koge dine aspargesstykker i.
- Skær dine asparges i mundrette stykker
- Rens svampene (med mindst muligt vand) og snit dem groft
- Pil løget og snit det meget fint
- Pil hvidløg og snit det meget fint. I denne opskrift: undgå hvidløgspresseren, da det vil presse saft ud af hvidløget, som bliver for dominerende og i værste fald en smule bittert.
- Varm olien op på en pande ved middel varme. Her kan du godt ofre din gode olivenolie, smagene i retten er forholdsvis diskrete og overdøver ikke en kvalitetsolie.
- Hæld svampene i panden og lad dem svitse. De vil smide en del væske. Når væsken er fordampet, og du kan høre "simrelyde" fra panden, tilsættes løg og hvidløg.Fortsæt med at svitse et par minutter, indtil løgene er klare.
- Hæld ½ dl hvidvin på panden og lad den koge ind, så du ikke længere kan se væsken.Har du ikke lige en åben flaske hvidvin ved hånden, kan du i stedet tilføre syre ved at bruge omkring 1 spsk hvidvinseddike.Men du kan også åbne en god flaske hvidvin, som du derefter serverer sammen med retten. Det er bedst på den måde 🙂Skru ned.
- Kog pastaen i rigeligt vand tilsat salt. Du skal koge den 2 minutter mindre, end du regner med, den behøver for at være al dente. Når den er kogt færdig, hældes den i en sigte.
- Mens du koger pasta:I kogevandet fra "aspargesaffaldet": lad aspargesstykkerne koge 2 minutter – de skal ikke være møre (endnu). Hæld grydens indhold på panden sammen med fløden, bring det hele i kog (kun ganske svagt) og smag til med salt og friskkværnet peber.
- Hæld pastaen ned i saucen og varm det igennem i 2 minutter før servering.Det gør, at smagen af den gode sauce trænger ind i pastaen, hvilket løfter enhver pastaret.Samtidig giver det dine asparges den sidste tilberedning, så de bliver møre, men stadig med lidt sprødhed.
- Serveres med friskrevet parmesan og evt 6½ dl. hvidvin til deling 🙂
No Comments