Bagning af brød

Surdej – sådan kommer du i gang med en surdejs-starter

30. december 2021
sur00

Indtil for kort tid siden, havde jeg ikke de store erfaringer med surdej og surbrød. Men takket være Jack Sturgess, som driver Youtube-kanalen Bake With Jack, kom jeg i gang, og jeg er begejstret. 

Så når jeg nu deler mine erfaringer og laver instruktioner på denne blog, så er æren ikke min, men Jack’s.
Du har brug for en grund-surdej, eller en “starter”. Det er noget, der ofte omgærdes med en vis mystik, og der er mange instruktioner i, hvordan man skal passe og pleje den som et kært familiemedlem, fodre den, nusse om den og bruge en masse tid på den. I mange instruktioner skal fodringen være så regelmæssig og ofte, at der opstår helt nye klubber, der deler erfaringer med, hvad man gør af alt det surdejsstarter, man så får til overs. 
Det er overhovedet ikke nødvendigt. Starteren, som jeg vil forklare om her, behøver ingen pasning eller pleje, blot skal den ikke stå så længe, at den mugner. Så af den grund vælger jeg at kigge lidt til min, hvis der undtagelsesvis går mere end 4-5 uger, uden jeg bager med den.

Dette er surdej for den magelige. Du skal ikke ustandseligt fodre, passe og pleje den – bare glæde dig over, hvor effektiv den er

Surdej – sådan kommer du i gang med en surdejs-starter:

Dag 1: Tag et rent syltetøjsglas eller en anden gennemsigtig beholder. Hæld 25 gram vand i glasset, derfor 25 gram rugmel, bland det, sæt låg på og lad glasset stå på køkkenbordet indtil næste dag.

sur01

Dag 2: tilsæt 25 gram vand og 25 gram rugmel, rør rundt, sæt låg på og vent til næste dag.

Dag 3: tilsæt 25 gram vand og 25 gram rugmel, rør rundt, sæt låg på og vent til næste dag. Hold øje med, om der begynder at komme lidt liv i dejen. Hæver den en smule? Sæt en elastik rundt om glasset ved overfladen af dejen, så du næste dag kan se, om den er begyndt at hæve.

sur02

Dag 4: tilsæt 25 gram vand og 25 gram rugmel, rør rundt, sæt låg på og vent til næste dag. 
Men inden du tilsætter vand og mel denne gang: hvis den allerede er begyndt at hæve, gerne til dobbelt højde, er du sådan set klar til at gå i gang. Ellers må du tilsætte som sædvanligt og vente til næste dag.

Dag 5: Nu er du klar, hvis du ikke allerede var dagen før. Hvis surdejen er hævet til dobbelt størrelse eller mere, kan du bruge 100 gram til dit første brød og stille resten i køleskabet. Nu behøver du ikke at foretage dig mere, før du skal bruge den igen.

Skriv for en sikkerheds skyld dato på låget, hver gang du stiller en surdej i køleskabet uden præcist at have en plan for, hvornår den skal bruges.

Surdej - sådan kommer du i gang med en surdejs-starter

Men hvis der går mere end 4-5 uger, vil jeg trods alt foreslå, at du frisker den op: tag et rent syltetøjsglas, put en spiseskefuld af din gemte surdej deri, tilsæt 25 gram vand og 25 gram rugmel, bland det og stil det tilbage i køleskabet.

Hvis du vil dele din surdej med venner og bekendte, tager du bare en spiseskefuld, tilsætter 25 g vand og 25 gram rugmel, og den glade modtager kan så selv tilsætte den nødvendige mængde vand og mel aftenen før, han/hun vil bage sit brød.

Se min instruktion om Surbrød fra start til slut her

Se min YouTube-video om Brød med surdej her

God fornøjelse!

Du synes måske også om

4 Kommentarer

 • Reply Hjemmebagt Fuldkornsrugbrød med bløde kerner - Softkernerugbrød - Lausenheim 4. april 2022 at 11:59

  […] dage før bagedagensurdejen:ca. 150 gram rug-surdejsstarter300 gram fuldkornsrugmel (groftmalet eller fintmalet, bare det indeholder alle […]

 • Reply Skagenslapper (eller Håndværkere) med syrnet grahamsmel (16 stk.) - Lausenheim 23. april 2022 at 15:02

  […] For yderligere at tilføre smag lader jeg grahamsmelet stå i blød natten over sammen med lidt rugsurdejsstarter. Det giver en let syrlig smag – i retning af surbrød, men mere diskret. Samtidig er det en […]

 • Reply Brød med surdej - Surbrød fra start til slut | Lausenheim 10. juli 2022 at 15:27

  […] gram surdejsstarter (se min instruktion her: SURDEJSSTARTER)65 gram vand65 gram […]

 • Reply Hjemmebagte Gifler med grahamsmel | Lausenheim 7. august 2023 at 09:43

  […] rugsurdejen i vandet. Tilsæt grahamsmel og rør det sammen, til alt melet er […]

 • Efterlad en kommentar