Jeg bor i Tjekkiet, og der kan den rødkål, vi kan købe i glas butikkerne, ikke sammenlignes med den danske version. Som dansker vil jeg tro, at man kun nogensinde køber et enkelt glas og derefter overvejer, om ikke dansk hjemmelavet traditionel rødkål er vejen frem!
Det er forbavsende enkelt og heller ikke særlig tidskrævende. Denne portion af 2 rødkålshoveder blev til 3,5 kg. færdig rødkål, og det tog mig præcist 1 time og 45 minutter inkl. rengøring og oprydning.
Hjemmelavet rødkål er nemt og hurtigt og efter min mening med meget mere karakter end den færdigkøbte.

Hjemmelavet traditionel rødkål
Jeg foretrækker min rødkål ret enkel – altså uden kanelstænger, appelsiner, æbler, kommen, stjerneanis eller andre smagstilsætninger. Men det er helt op til dig!Opskriften er beregnet pr. kilo. Som regel vejer et pænt rødkålshoved snarere to kilo, og så ganger du bare op.
Udstyr
- 1 foodprocesser eller en stor og skarp kniv
Ingredienser
- 1 kg rødkål
- 35 g fedtstof – smør, andefedt, kyllingefedt eller evt. olie
- 1 dl lagereddike
- 80 g sukker
- 10 g salt
- 50 g ribsgelé eller ribssaft
- 2 tsk Atamon
- 1 dl kogende vand
Fremgangsmåde
- Pil evt. de yderste blade af kålhovedet, hvis ikke de ser pæne ud
- Skær kålen i kvarte og fjern stokken
- Skær igen stykkerne over i halve, der snittes fint. Jeg bruger en foodprocessor, du kan sagtens gøre det med en kniv. Overvej at tage handsker på af hensyn til farven.
- Smelt fedtstoffet ved middel varme i en stor gryde. Jeg kan rigtigt godt lide at bruge andefedt, men du kan bruge det fedtstof, der passer dig bedst. Har du vegetarer eller veganere i familie eller omgangskreds, så brug olie.
- Tilsæt eddike og rødkål og rør rundt
- Tilsæt de øvrige ingredienser og rør rundt.
- Lad det simre under låg. Rør rundt engang imellem.
- Efter 30 minutter begynder jeg at tjekke, om rødkålen er kogt, som jeg vil have den. Jeg synes, færdigkøbt rødkål er for udkogt, så jeg stopper processen, før kålen når dertil. Det tager som regel 35-45 minutter.
- Smag til, om balancen mellem sødt og surt er god
- Kan hældes på rengjorte, atamonskyllede glas, mens kålen er brandvarm. Sæt tætsluttende låg på med det samme. Når det afkøler, vil du muligvis høre et "pop" fra låget, fordi der skabes undertryk i glasset. Det er en god ting i forhold til holdbarheden!Atamonskylning: hæld 1 dl kogende vand i et af glassene og tilsæt 2 spsk Atamon. Sæt låg på og drej glasset rundt, så alle overflader er skyllede. Hæld et over i næste glas og gentag.
- Kan også fryses







Ingen kommentarer