Hovedretter Opskrifter Pastaretter

Pasta “Mafiosi” med valgfrit kød eller vegansk

26. marts 2022

Måske den mest fleksible pastaret, du kan lave. Og den er lækker!

Med denne ret kan du tilgodese både kødspisere og vegetarer eller veganere på én gang. Sidstnævnte må selvfølgelig undvære friskrevet parmesan, og det er jo trist.

Pasta “Mafiosi” – med valgfrit kød eller vegansk

Laus Sørensen
Jeg tror ikke, Pasta Mafiosi kan kaldes en original italiensk ret. Flere restauranter her i Prag har en variant af retten, og de har det til fælles, at de er mere eller mindre "spicy". Du kan tilberede den med en lille efterbrænder, eller du kan lade den komme mere direkte med et kick af chili. Det er op til dig og din familie.
På restauranter i Prag serveres den med oksekød – typisk oksefilet. Men da jeg laver grundsaucen for sig og tilsætter kød til sidst, kan du lave den med mange andre varianter. Jeg vil foretrække noget kød, der bare skal have en hurtig svitsning på en pande, og er det oksefilet, må det gerne være en god kvalitet, der kan tygges selv efter meget kort tilberedning. Ofte laver jeg den også med kyllingelever, som er delikat, når den ikke tilberedes for længe.
Ønsker du en vegetarisk variant, kan du bruge svampe eller ristet tofu – eller begge dele.
Har du både kødspisere og vegetarer til bords, kan du helt uden problemer lave varianter til begge, netop fordi du først tilsætter kød/protein til sidst.
TIP:
Du kan nøjes med kun at hælde kød eller fyld i halvdelen af saucen og fryse resten ned. Så skal du bare stege kød eller vege-fyld lige inden du vil servere det en anden dag, og har lækker, frisklavet mad på et øjeblik.
Tilb. tid 1 t
Samlet tid 1 t
Ret Hovedret, Pasta, Vegetar
Køkken internationalt, Italiensk
Antal 5 personer

Ingredienser
  

Sauce

  • 150 g løg
  • 200 g gulerod
  • 2-3 fed hvidløg
  • 1-3 stk små chilier eller den chili, du kan skaffe. Eller chiliflager
  • 2 spsk olie
  • dl hvidvin
  • 1 dåse flåede tomater i tern eller passata
  • 1-2 dl vand eller grøntsagsfond
  • dl madlavningsfløde
  • 1 spsk vineddike, rød eller hvid
  • 1 spsk sukker
  • 2 tsk salt (strøgne)
  • friskkværnet peber
  • Evt. chiliflager til justering

Kød eller vege-fyld (portionerne er til 4-5 personer – du kan halvere og lave to varianter)

  • 5 g salt
  • 5-600 g oksefilet i tynde strimler ELLER
  • 5-600 g svinemørbrad i tynde strimler ELLER
  • 5-600 g kyllingefilet i tynde strimler ELLER
  • 5-600 g kyllingelever ELLER
  • 800 g champignons OG/ELLER
  • 400 g tofu
  • 1-2 spsk olie

Pasta

  • 100-125 g pasta pr. person efter eget valg. Jeg bruger hjemmelavet tagliatelle eller færdigkøbt linguine
  • Rigeligt! Friskrevet parmesan

Fremgangsmåde
 

Sauce

  • Skræl gulerod og snit det i små tern
  • Pil løg og hak det meget fint
  • Pil hvidløg og hak det meget fint – eller brug en hvidløgspresser
  • Hak chili meget fint. Fjern først kernerne, hvis du vil have retten ekstra mild.
    VASK HÆNDER BAGEFTER (eller tag chancen 🙂 )
  • Varm olien op i en mellemstor gryde ved middel varme
  • Svits løg og gulerod, indtil løgene er klare, men ikke har taget farve
  • Tilsæt hvidløg og chili og svits videre i 1-2 minutter
  • Tilsæt hvidvin og lad det koge igennem 1-2 minutter, så alkoholen forsvinder.
    Hvis du synes, det er trist, så drik et glas kølig hvidvin, mens du fortsætter tilberedningen.
  • Tilsæt tomaterne. Skyl dåsen med 1-2 dl vand, som du også tilsætter
  • Tilsæt salt, sukker og vineddike samt nogle "vrid" friskkværnet peber
  • Lad det simre, mens du klargør kød eller vege-fyld
  • Når du er klar til at stege kød/vege-fyld, tilsættes madlavningsfløden, og det bringes til meget "lav" kogning.

Kød eller Vege-fyld

  • Sæt vand over til at koge pasta i. Ideelt set koger du pasta, mens du steger kød/vege-fyld og tilsmager saucen.
    Pastavandet skal have 10 g salt pr. liter
  • Skær dit kød i tynde strimler, drys med saltet og vend det rundt
  • Bruger du kyllingelever, skæres de i ikke for små stykker, da de ellers nemt bliver overtilberedte og tørre
  • Bruger du champignons, skæres de i grove stykker. De skal give struktur og fylde til retten.
  • Bruger du tofu, dryppes den godt af og skæres i strimler
  • Varm en pande op, middelvarm til varm og hæld olien på
  • Steg kødet, så det brunes udvendigt. Du skal ikke færdigtilberede det, det får de sidste par minutter i saucen.
  • Bruger du svampe, skal de ristes ved middel varme, indtil den væske, de afgiver, er forsvundet
  • Bruger du tofu, skal det ristes, indtil det bliver gyldent
  • Hæld dit kød/vege-fyld i saucen og varm det igennem et par minutter.
    Smag til. Er der passende mængde salt? Er syren og sødmen diskrete, men tydelige nok til at løfte smagen?
    Er chilimængden passende? Her skal du huske, at pastaen ikke har chili, så den færdige ret smager væsentligt mildere end saucen alene. Du bestemmer selv, om der skal være et diskret "snert" i baggrunden eller om du vil udfordres lidt mere.

Kogning af pasta

  • Læs på pakken, hvor længe pastaen skal koges. Hvis der f. eks. står 7-9 minutter, ønsker vi at ende på 7 minutter, så pastaen bliver al dente.
  • Kog pastaen 2 minutter kortere, end du ønsker det færdige resultat.
    Hæld pastaen i en sigte
  • Tag 4-500 g sauce med fyld pr. person og hæld det i pastagryden
  • Hæld pastaen ned i saucen og kog den roligt igennem i 2 minutter. Pastaen smager meget bedre, når den får lov til at suge saucen til sig før servering
  • Server straks med et generøst drys af friskrevet parmesan
  • PS: Hvis du ikke ønsker at servere det hele, så brug kun den pastamængde og saucemængde, der svarer til antallet af personer. Dagen efter koger du pasta fra bunden, varmer sauce igennem , tilsætter pasta og har et friskt og al dente resultat – igen.

Du synes måske også om

Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar

Opskrift Vurdering