Bagning af brød Morgenbrød Opskrifter

Hjemmebagte Skagenslapper 16 eller 20 stk

30. december 2021
lapper01

Disse hjemmebagte skagenslapper er med vilje lidt større end bagerens – men det står dig frit for at lave dem mindre. Jeg vejer dejen af i stykker på 90 gram, du kan i stedet nøjes med 70 gram – så bliver der 20 i stedet for 16.
Jeg har valgt at bruge lidt speltmel og lidt grahamsmel – det giver både flere fibre og en fyldigere smag.
Blandt ingredienserne er mørk maltmel, som giver både aroma og farve. Desuden bruger jeg gluten og bageenzym – det er med til at give luftigere brød med en bedre skorpe og måske også holdbarhed. Har du ikke disse ingredienser, kan du bare udelade dem og erstatte med hvedemel.

Skagenslapper er lækre med den ristede smag af solsikkekerner fra bunden.

Ingredienser til Hjemmebagte Skagenslapper

550 g vand

23 g bageenzym *
38 g gluten *
20 g mørk maltmel *
165 g speltmel
110 g grahamsmel
550 g hvedemel, minimum 12% proteinindhold (* forøges til 630 gram, hvis du ikke bruger maltmel, gluten og bageenzym)
9 g tørgær eller 25 g frisk gær
19 g salt

Birkes, sesamfrø og solsikkefrø efter behov

Fremgangsmåde

Hæld vand og gær i røreskålen til din røremaskine og opløs gæren, hvis du bruger frisk gær. Tilsæt de øvrige ingredienser undtagen hvedemel og salt. Rør på langsomste hastighed et minuts tid, så alt er gennemvådt.
Tilsæt hvedemel og salt. Rør på langsomste hastighed, indtil melet er rørt sammen med resten, skru op til middel hastighed og lad det ælte grundigt – jeg kører 15-20 minutter, indtil dejen har en temperatur på omkring 28° – helst ikke højere. Dejen bliver fin og blank.

Tag dejen ud på bordet og virk den op – dvs. træk et hjørne ind over dejen, vend den en smule, gentag, gentag – lidt som at strække og folde en surdej. Når du har en fin, rund klump med en “stram” overflade, lægger du den ned i skålen med samlingen nederst, sprayer overfladen med en smule vand, dækker den til med et klæde og lader den hæve 1½ time ved stuetemperatur til mindst dobbelt størrelse.

Tag dejen ud på bordet og pres luften ud af den, mens du formen den til en firkant – fold øverste tredjedel ned over midten, og nederste tredjedel op over midten, således at dejen er foldet til 3 lag (som kommer til at hænge sammen). Det gør vi for at opbygge flere glutenlag i dejen.
Vej dejen af i 16 90 grams stykker eller 20 70 grams stykker – det bør passe nogenlunde med mængden. Hvert stykkes virkes op på samme måde, som den større dejklump blev tidligere og skal ende med at være en fin, rund bolle med en slags samling eller “navle” under bunden. Du skal kunne mærke, at du har “strammet” dem op.

lapper03

Lad dem hvile i et par minutter, så de igen bliver til at arbejde med. Det tager lidt tid at virke hver klump op, så det passer sikkert med, at første klump er klar, når sidste klump er formet.

lapper04

Vend klumperne, så bunden vender opad. Rul hver klump dej oval med en kagerulle, ca. 10 cm lang. Du skal ikke rulle ud over kanten foroven og forneden. Fold dem over til halvcirkler, som nærmest får en “mund” der, hvor du ikke rullede hen over.

lapper05

Bollerne pensles med vand på oversiden, dyppes i en blanding af birkes og sesamfrø og lægges på bordet med den dryssede side nedad. Pensles igen på den “bare” side og dyppes nu i solsikkekerner.
Læg dem med solsikkefrøene nedad på bagepapir på 2 bageplader. Der skal være god afstand, så de ikke vokser sammen. Hvis du har hulplader, er det ekstra godt.

lapper06

Stil de to plader ind i ovnen. Fyld 1 liter kogende vand i en bradepande nederst i ovnen, luk døren, stil ovnens blæser på varmluft uden at tænde for varmen og lad dem stå der i 20 minutter. Tag dem ud og stil dem på køkkenbordet.
Stil en lille bradepande i bunden af ovnen (eller en ovnfast skål), gerne med granitskærver i, hvis du har. Har du ikke granitskærver, smider du bare vandet (se længere nede) direkte i den lille bradepande. Varm ovnen op til 250° ved over/undervarme i en halv times tid, så både ovn og sten er gennemvarme.

lapper07
Lavasten eller granitskærver kan give et dampskud

Sæt begge pladerne i ovnen, hæld 1½ dl kogende vand over stenene i bunden (pas på dampen!), luk døren og skru ned til 190° varmluft. Bag dem i 12 minutter. Åben lågen og slip al damp ud (pas på!), tag stenene ud, og hvis din ovn kan finde på at bage ujævnt, så byt øverste og nederste plade om, og stil “forsiden” bagest i ovnen. Bag endnu 12 minutter, du skal åbne ovnlågen et par gange for at lukke damp ud – f. eks. efter 5 og 10 minutter. Tag brødene ud og køl dem af på en bagerist.

Hvis du vil fryse dem ned, er det en god idé at putte dem i poser, mens de er lunkne. Den smule fugt, der frigøres i posen, er med til at gøre, at skorpen ikke så let løsner sig, når du senere varmer dem igennem efter optøning.

Hjemmebagte Skagenslapper
Hjemmebagte Skagenslapper

Du synes måske også om

Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar