500gfisk, f.eks. torsk, sej, rødspætte eller lignende. Du kan også bruge 250 g lys fisk (til første mixning) og derefter 250 g. fersk laks
8gsalt
25gkartoffelmel
1stortæg
skalfra1/2 til 3/4 økologisk citron
60gfinthakket skalotteløg eller alm. løg
200gmælk
friskkværnet peber
2spskolie
20gsmør
Fremgangsmåde
Pil og hak løget meget fint
Vask citronen og riv skallen af halvdelen eller lidt mere på den fine side af et rivejern. Er du meget glad for citrussmag, kan du rive hele citronen. Kan du ikke skaffe en økologisk citron, er det vigtigt at vaske den meget grundigt, da der vil være rester af sprøjtemidler på skallen
Slå ægget ud i en skål, tilsæt mælk, peber, løg og citronskal og rør det grundigt sammen.
Hvis du bruger frossen fisk, så vær opmærksom på, at al væden fra optøningen løber fra. Pres gerne fisken lidt, så du får tøvandet helt væk
Hak halvdelen af fisken i foodprocessoren i kort tid. Tilsæt derefter resten og hak igen, indtil det er relativt fint men med lidt grovere stykker iblandt, så den færdige fars får struktur. Du skal IKKE blive ved, indtil farsen får den babymos-agtige konsistens, som supermarkedets fiskefars ofte har.
Hæld farsen over i en røreskål og rør den grundigt med salt og kartoffelmel.
Tilsæt omkring en fjerdedel af din væske/løgblanding og rør grundigt. Fortsæt på denne måde, indtil farsen har en god konsistens, der lader sig forme uden at smatte ud. Normalt skal du bruge hele mængden, men nogle gange skal du ikke, så vær lidt forsigtig. Især frossen fisk kan have en tendens til at gøre farsen for våd og blød
Lad farsen hvile koldt i mindst en halv time, allerhelst længere tid
Fiskefrikadellerne steges i olie og smør på en middelvarm pande.