Dette er et "let" alternativ til den nogle gange tunge kartoffelsalat baseret på mayonnaise, som i hvert fald her i Tjekkiet er normen. Jeg kan lide mange retter fra det tjekkiske køkken, traditionel kartoffelsalat efter tjekkisk opskrift er ikke én af dem. Du kan finde en "dansk" opskrift på enikke særligt fed kold kartoffelsalat her på siden.Her i Tjekkiet serveres Wiener-kartoffelsalat (eller "let kartoffelsalat i en del restaurantmenuer) især til schnitzler, men du kan bruge den til frikadeller, steaks og stort set alt, du kunne forestille dig at komme på grillen. I min barndom fik vi en dansk version sammen med røde pølser.
evt.Balsamico-reduktionKan købes færdiglavet i f.eks. Lidl
Fremgangsmåde
Kog kartoflerne, hæld vandet fra og lad dem afkøle noget, indtil du kan håndtere dem uden at brænde fingrene. Det er op til dig, om du foretrækker at skrælle dem før kogning eller pille dem efter kogning. Nye kartofler kan blot skrubbes.
Skær kartoflerne i skiver og læg dem i bouillonen, som de skal trække i. Lad det trække et stykke tid, indtil kartoflerne har optaget det meste af bouillonen.Bruger du små, nye kartofler, skal du også skære dem over, for ellers optager de ikke bouillonen godt nok.
Pil og snit løg (rødløg ser pænest ud).
Pisk olie, eddike, sennep, sukker, (evt. esdragon), salt og peber grundigt sammen, gerne med stavblender. Tilsæt løgene.
Hæld dressingen over kartoflerne og vend rundt.
Pynt evt. med fintsnittet forårsløg.
Server lunken/lun
Pynt evt. med et par striber af Balsamico-reduktion - det passer fremragende til retten.