Kyllingelår på grøntsagsbund i ovn - med varianter
Laus Sørensen
Man kan altid vælge at lade sig inspirere af en opskrift i højere grad end egentlig at følge den.I dette tilfælde er det så absolut meningen. Både krydringen og de anvendte grøntsager kan varieres gang på gang. Det er en god ret at lave, hvis du opdager, at du har grøntsager liggende, der snart skal bruges. Eller hvis du lige har været på svampejagt. Eller hvis du har køkkenhave og går en runde for at se, hvad der er klar til at blive spist. Eller…Næste gang ændrer jeg noget, afhængigt af årstid, mit lokale markeds udvalg, min lyst til krydderier osv. Men fremgangsmåden følger jeg! Min egen foretrukne variant er med Gochujang marinade, men her er der forskellige andre forslag. Pointen er, at du kan krydre/marinere kyllingerne præcist, som du foretrækker. Resultatet vil være møre og saftige kyllingelår, lækre grøntsager fulde af smag – og ikke mindst den delikate sauce, der af sig selv dannes i bunden af fadet og bliver som en blanding af den bedste grøntsagsfond og den bedste kyllingefond tilsmagt med dagens valgte krydderier.
3fedknust hvidløgELLER - i stedet for frisk ingefær og hvidløg
3spskhvidløgs/ingefærpasta kan købes i “eksotiske” butikker
1½tsksalt
Garam Masala/karry marinade
2dlyoghurt naturel
½dlfriskhakket koriander kan undlades eller erstattes af persille
3spskolie
1½spskgaram masala krydderiblanding eller god karryblanding
1½tsksalt
2fedknust hvidløg
Citronmarinade
3spskolie
3spskcitronsaft
3spsksoya
2spskbalsamico eddike
3spskbrun farin eller rørsukker
1spskengelsk sauce (Worchestershire sauce)
3fedknust hvidløg
1½tsksalt
1tskfriskkværnet peber
BBQ marinade
3spskolie
2dlketchup
2spsksukker
2spsksoya
1spskengelsk sauce (Worchestershire sauce)
2fedknust hvidløg
2-4spskchilisauce, f. eks. SrirachaBruger du Tabasco, skal mængden halveres
1tskfriskkværnet peber
1tsksalt
Urtemarinade
3-4spskfinthakket persille, helst bredbladet
2tskfinthakket frisk rosmarin
2tskfinthakket frisk timian
2tskfinthakket frisk salvie eller 1 tsk tørret
3fedknust hvidløg
3spskolie
1dlbalsmico eddike eller hvidvinseddike
1½tsksalt
friskkværnet peber
Fremgangsmåde
Kyllingerne
Gå kyllingelårene efter. Skær overflødigt fedt fra, fjern gumpen, fjern evt. rygben, hvis det følger med – og del de kvarte kyllinger i overlår og underlår. Det gør du supernemt ved at give leddet et ”knæk” og så skære igennem lige dér, hvor en smal hvid fedtstribe markerer, at to muskler mødes. Er du præcis med kniven kan du faktisk skære igennem her uden først at ”brække benet” på kyllingen.
Rygben og lignende lægges i fryseren, indtil du har nok til en portion kyllingefond. Du kan gøre det samme med fedtet og så smelte det af – kyllingefedt smager godt i madlavning, f. eks. til bruning eller som base for en opbagt sauce.
Bland din valgte marinade – ingredienserne skal bare røres sammen.
Læg kyllingedelene i en plastpose af passende størrelse – jeg bruger en på 8 liter. Hæld marinaden over og massér posen, så marinaden fordeles. Stilles koldt, helst mindst en time og gerne længere. Du kan endda forberede kyllingen aftenen før.
Grøntsagerne
Skræl kartofler og gulerødder og skær begge dele i forholdsvis store stykker.Skyl og rens porrerne (snit den øverste tredjedel på langs, så du kan skylle jord ud) – snit dem i strimler på 3-4 mmVask peberfrugten, fjern kernerne og snit den i strimler på 3-4 mmSkær tomaterne i tern
Tilberedningen
Put alle grøntsager i et stort ovnfast fad – gerne et med låg. Drys med salt og peber og bland det hele godt.Fordel kyllingestykkerne og”restmarinaden” fra posen ovenpå grøntsagerne.Læg låg på eller dæk med alufolie og stil i en 200° varm ovn. De skal have i alt 1½ time. Efter 3 kvarter fjernes låget.Tages direkte ud af ovnen og er klar til servering.I de 1½ time, du skal vente, kan du rydde op i køkkenet, lave lektier med børnene, gå på Facebook eller se TV.